Zobni aparat: vidni ali nevidni (lingvalni) zobni aparat?

Zobni aparat je na prvi pogled izredno preprost pripomoček, ki pa vam uspešno pomaga do povečane samozavesti. Ogromno ljudi je nezadovoljnih s svojim nasmehom oziroma z zobmi. A četudi je otroštvo že zdavnaj za vami, ni nikakor prepozno za spremembo. Danes se vse več odraslih odloča za zobni aparat – fiksni ali snemljivi. Znotraj te delitve pa seveda obstaja še več podtipov. Od vaših specifičnih okoliščin in želja je odvisno, katero vrsto je najbolje izbrati …


 

Estetski in dodatni razlogi za ortodontsko zdravljenje

Glavni razlog, zaradi katerega se večina odloča za ortodontsko zdravljenje, je običajno estetski. Obstaja pa še ogromno drugih prednosti, ki jih prinaša kakovosten zobni aparat. Po zaključku zdravljenja, ki bo uredilo položaj zob ter odnose med zgornjo in spodnjo čeljustjo, bo čiščenje precej učinkovitejše. Lažje boste odstranili obloge, še posebej tiste, ki so se ujele v medzobne prostore. Tako bo nevarnost za gnilobo oz. karies ali celo za vnetja dlesni precej manjša. Po zaključku zdravljenja je mogoče pričakovati tudi izboljšan, razločnejši govor, obenem pa se bo zmanjšalo tveganje za prehitro obrabo zob oz. poškodbe zaradi povečanih pritiskov na določena mesta.

vidni zobni aparat

Kdaj je smiselno izbrati lingvalni (nevidni) zobni aparat?

Ena izmed možnosti za tiste, ki ne želite, da bi vaši sogovorniki že takoj opazili, da ste sredi ortodontskega zdravljenja, je lingvalni ali nevidni zobni aparat. Tu gre za posebno tehniko nameščanja, in sicer na lingvalni oziroma jezični strani zobovja. To pomeni, da je lingvalni zobni aparat skorajda nemogoče opaziti, kar je zagotovo najpomembnejša prednost te izvedbe. Za lingvalno namestitev se običajno odločajo ljudje, ki so pri svojem delu pogosto v stiku s strankami, poslovneži ipd. Načeloma je lingvalna namestitev primerna praktično za kogar koli, vendar je treba v zakup vzeti manjše pomanjkljivosti te možnost. Lingvalni zobni aparat je lahko malce neprijetnejši, saj nekoliko ovira vaš jezik. Ker je lingvalno nameščanje zahtevnejše, je cena tu nekoliko višja. Ortodont bo na podlagi vaše konkretne situacije presodil, ali bi bil lingvalni zobni aparat primeren za vas in kateri podtip bi bil najbolj smiseln – tisti, ki premika zobe v dveh dimenzijah (za manj zahtevne primere), ali tisti, ki premika zobe v treh dimenzijah (za zahtevnejše primere).

 

Kateri zobni aparat: fiksni ali snemljivi?

Ena izmed pogostih dilem je, ali je bolje izbrati snemljivi ali fiksni zobni aparat. Bolečina je eden glavnih strahov, povezanih z drugo možnostjo, vendar pa je tu možno uspešno premikanje zob v vseh smereh.

Na odločitev pa mnogokrat močno vpliva cena – snemljiva različica je načeloma cenejša in zahteva manj pogosto obiskovanje ortodonta. Zagotovo pa boste potrebovali precej več samodiscipline, če boste želeli doseči primerljive rezultate. Aparat mora biti v ustih dovolj časa, sicer ne bo pravih učinkov. Pri tem je pomembno, da upoštevate navodila ortodonta. Včasih na primer zadostuje nošnja v nočnem času, načeloma pa je treba tudi snemljivi aparat nositi večino časa, snamete ga na primer le med prehranjevanjem in čiščenjem zob. Prav s čiščenjem je sicer povezana najpomembnejša prednost snemljive različice. Ker jo zlahka odstranite iz ust, ne boste imeli nobenih težav s ščetkanjem ali nitkanjem, zato ne bo nevarnosti za kopičenje ostankov hrane v skritih prostorih. Odločitev je seveda na koncu prepuščena vam. Sami najbolje poznate svoje želje, določene omejitve, kako disciplinirani ste ipd.

 

Fiksni zobni aparat

Vas od obiska pri ortodontu odvrača predvsem strah pred bolečino? Večina tistih, ki so se že odločili za ortodontsko zdravljenje, trdi, da je bila to ena najboljših odločitev v njihovem življenju. Edino, kar obžalujejo, je, da se niso za ta korak odločili že prej. Čeprav povsem brez bolečine najverjetneje ne bo šlo, pa je ta načeloma prisotna le neposredno po »privijanju« in za večino ni bila prehuda. Vsekakor je izjemno pomembno, da izberete dovolj izkušenega ortodonta, ki mu boste zaupali in ki vam bo prisluhnil v primeru kakršnih koli težav.

IVISALIGN nevidni zobni aparat

IVISALIGN zobni aparat – nevidni aparat, ki postaja vse bolj priljubljen

Zgoraj smo omenjali lingvalni zobni aparat, a lingvalna namestitev ni edina možnost, kako poskrbeti za diskretnost. Med pacienti je danes ogromno zanimanja za INVISALIGN, poseben zobni aparat. Nevidni učinek je dosežen z uporabo prozornih termoplastičnih folij/opornic. Tako niso potrebni loki, pritrjeni na zobe. Na podlagi odtisov zobovja in rentgenskih posnetkov se izdela posebno zaporedje individualnih opornic (običajno med 20 in 30), ki jih pacienti nato menjajo približno vsakih 14 dni. Ker so opornice snemljive, ne bo posebnih težav z vzdrževanjem higiene in s prehranjevanjem, pri tem pa morate paziti, da bodo opornice večino časa vendarle v ustih (približno 23 ur na dan). Pri Dentalni akademiji vam ponujamo vse omenjene metode ortodontskega zdravljenja. Prisegamo na celostni, interdisciplinaren pristop, zato na enem mestu zaposlujemo različne strokovnjake s področja stomatologije. Odlikujejo nas bogate izkušnje, obenem pa individualen pristop. Pomagali vam bomo, da izberete resnično najboljšo možnost. Z našo pomočjo boste že kmalu ponosno razkazovali svoj brezhiben nasmeh!