Čiščenje zobnega kamna

Zobni kamen je obloga, ki nastaja na zobeh in jo je potrebno redno čistiti

Zobni kamen je obloga na zobeh, ki jo sestavlja oborina kalcija in fosfata. Zobni kamen nastane iz plaka, ki se počasi mineralizira. Plak sestoji iz bakterijskih oblog, ki na zobu začnejo nastajati že 30 minut po tem, ko smo si zobe umili. Hitrost nastajanja zobnega kamna je odvisna od vsakega posameznika in od sestave njegove sline, dokazano pa je, da začne zobni kamen nastajati 72 ur po zadnjem pranju zob.


Kje nastaja zobni kamen?

Zobni kamen nastaja na površini zob, na notranji strani spodnjih sekalcev ter na zunanji strani zgornjih kočnikov. Nastaja pa tudi pod dlesnijo, kjer ga z zobno ščetko ne moremo odstraniti. Je temnejše barve.

Zobni kamen

Kako poteka čiščenje zobnega kamna ?

Zobnega kamna ne moremo očistiti sami. Za čiščenje zobnega kamna je torej potreben obisk pri zobozdravniku. Zobozdravnik bo zobni kamen čistil s peskanjem oz. poliranjem. Težje je odstraniti zobni kamen, ki se nabira pod dlesnijo – le tega bo zobozdravnik odstranil z ultrazvokom ali s postopkom luščenja in glajenja korenin.

Kaj se zgodi, če zobnega kamna ne čistimo?

Zobni kamen povzroča:

Sorodna vsebina: Problemi, ki jih lahko povzroči zobni kamen

Cena čiščenja zobnega kamna v Ljubljani

Pri nas vam ponujamo naravno čiščenje zobnega kamna. Cene za čiščenje zobnega kamna najdete v ceniku na naši spletni strani.

Čiščenje zobnih mostičkov

Ustna higiena protetičnih izdelkov v ustni votlini je zelo pomembna, ne samo za obstoj izdelka, pač pa tudi zaradi ohranjanja zdravih tkiv v ustih. Z dobro higieno in z natančnim čiščenjem zobnega mostička preprečimo vnetja okrog njega in tako zmanjšamo možnost nastanka kariesa ter novega zobnega kamna.